Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Příliš drahý podzim

Být starý tady stále znamená past. A přitom jsme čekali něco jiného: už skoro dva roky platí nový zákon o sociálních službách.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Můžu si tu dělat, co chci. (Františka Kamarýtová) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Můžu si tu dělat, co chci. (Františka Kamarýtová) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Být starý tady stále znamená past. A přitom jsme čekali něco jiného: už skoro dva roky platí nový zákon o sociálních službách. Ten měl prolomit komunistický model odkládání starých lidí do domovů důchodců a dát místním seniorům šanci, aby využívali terénní pečovatelské služby a mohli pokud možno svobodně žít v domácím prostředí. V praxi se tato idea trochu pootočila. Domovy důchodců jsou stále přeplněné, žádostí neubývá a hitem se stává stavba nových luxusních sídlišť výhradně pro seniory. Neziskové organizace, které poskytují pečovatelské služby, naopak letos zažily vůbec nejhorší rok a řada z nich se ocitla před krachem. Situace je tak vážná, že lidé z neziskovek připravují generální stávku. Proč to nefunguje?

Mezi svými

V příjemné okrajové části Českých Budějovic, asi deset minut cesty autobusem od centra, se v obrysech hrubé stavby rýsuje mohutná budova. Za necelý rok by se do ní mělo nastěhovat 360 seniorů. „Bytů začíná být v Česku dostatek, trh se blíží nasycení, a tak je třeba hledat nový produkt,“ říká ředitel developerské společnosti L. a S. Jan Bulvas.„Proto jsme nastartovali projekt bydlení pro seniory.“ Je to jednoduchá úvaha – senioři budou zanedlouho tvořit třetinu populace, ústavy jsou přeplněné, je to prostě nadějná cílová skupina. Senior dům nepočítá s žádnou dotací. „Na rozdíl od…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].