Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Hledají se kořeny

Za poslední léta jsme si zvykli na utěšený hospodářský růst a dobrou náladu, odborníci však věští změnu – z předpokládaného růstu HDP o šest procent letos klesneme na hubená dvě procenta. To by znamenalo konec viditelného bohatnutí a rychlé proměny v rozvinutou západní zemi. Po krátkém večírku tak zjevně přichází docela šedivý všední den. Je načase si říct, co s tím uděláme. Část politiků má ovšem jiný hit – odmítnutí Lisabonské smlouvy.

Západ stojí před ekonomickou recesí, mnozí se obávají, že největší od druhé světové války. Česko žije z exportu a 85 procent jeho vývozu míří na Západ. Člověk nemusí být ekonomický mág, aby viděl, že máme problém, a první příznaky, zdá se, už jsou tady. Automobilka v Mladé Boleslavi hlásí odstávky výroby. Hlasy z automobilového průmyslu předpokládají, že o práci v klíčovém sektoru přijde deset tisíc lidí.

Za poslední léta jsme si zvykli na utěšený hospodářský růst a dobrou náladu, odborníci však věští změnu – z předpokládaného růstu HDP o šest procent letos klesneme na hubená dvě procenta. To by znamenalo konec viditelného bohatnutí a rychlé proměny v rozvinutou západní zemi. Po krátkém večírku tak zjevně přichází docela šedivý všední den. Je načase si říct, co s tím uděláme. Část politiků má ovšem jiný hit – odmítnutí Lisabonské smlouvy.

Bez nápadu

Nejsilnější česká vládní strana prohrála drtivě krajské a senátní volby. Mezi straníky se strhla povolební bitka o to, kdo a co za to může. A jak už to u politických stran po porážce bývá, jedno křídlo volá po modernizaci a druhé po návratu k podstatě, ke kořenům. Jistě dobrá příležitost si připomenout, na jakých základech pravicová ODS vlastně stojí.

Vyzývatel Pavel Bém tedy odhrnuje od kořenů hlínu a teď to tedy víme – podle jeho názoru je v základech ODS nechuť k Evropské unii. Média dlouho marně po Pavlu Bémovi žádala nějaké jeho programové cíle,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].