Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Další zapomenutý konflikt

Minulý týden přijel do Moldavska prosazovat svou novou iniciativu ruský premiér Vladimir Putin. Rusko sice nezávislost Podněstří neuznává, ale chce na jeho území ponechat svá vojska. To je podmínka, kterou všichni ostatní odmítají.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

„Nechte nás žít v bídě, ale v zemi, ve které panuje mír,“ říká Vasilij Sova, který za Moldavsko vyjednává s odpadlickým Podněstřím, když se ho zeptáte na miliardy, které zaplavily Gruzii po její srpnové válce s Ruskem. Moldavsko na rozdíl od bojovné Gruzie zaujalo k separatistům s ruskou podporou umírněný postoj a nesnaží se vstoupit do NATO. Ale k dohodě o ztraceném území má sotva blíž než Gruzie.

Minulý týden přijel do Moldavska prosazovat svou novou iniciativu ruský premiér Vladimir Putin. Rusko sice nezávislost Podněstří neuznává, ale chce na jeho území ponechat svá vojska. To je podmínka, kterou všichni ostatní odmítají. Vedoucí představitelé Moldavska a Podněstří už se nějakou dobu nesetkali. Když se moldavský prezident Vladimir Voronin odvážil na návštěvu své rodné vsi, ukázali mu v Podněstří záda. Voronin označil podněsterského vůdce Igora Smirnova za „zlosyna, který tento region proměnil v hnisavou ránu na těle Moldavska“.

A přitom má tento spor daleko k hlubokému nepřátelství panujícímu na Kavkaze. Oba břehy Dněstru spolu čile obchodují. Podněsterský fotbalový tým Šerif je na čele moldavské ligy. Tiraspol, se sochou Lenina a ulicí Karla Marxe, připomíná jakýsi skanzen sovětské nostalgie. Ale Sergej Čeban, vedoucí výboru pro zahraniční věci v podněsterském parlamentu, se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].