Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Čekání na Godota

Pro kožatky bývá v Irsku potravy dostatek, ale zatím tu nebyl nikdo, kdo by se sledováním těchto nejhlouběji se potápějících plazů, řazených mezi druhy kriticky ohrožené vyhynutím, systematicky zabýval.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Obtížná cesta do vln. (Ochránci přírody a místní obyvatelé pomáhají karetě velké zpět do moře.) - Autor: Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Obtížná cesta do vln. (Ochránci přírody a místní obyvatelé pomáhají karetě velké zpět do moře.) - Autor: Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Ostrov Cape Clear na jihu Irska měří jen šest kilometrů na délku a necelé dva na šířku. Zvlněná, vřesy a ostružiníky pokrytá krajina, velkolepé nespoutané pobřeží Atlantiku, strmé útesy, megalitické kameny – na jediném ostrůvku tu nalezneme vše, kvůli čemu lidé Irsko navštěvují. Málokdo však ví, že tu lze v létě spatřit i mořské želvy. Oceán kolem ostrova mívá teplotu jen málo přes patnáct stupňů a setkání s tvorem, který žije především v tropech, je tedy překvapující.

V roce 1971 začali pozorovatelé ptáků v okolním moři zaznamenávat první kožatky velké. „Jednou jsem nedaleko odtud tu želvu viděl. Byla obrovská, asi jako menší osobní auto,“ vzpomíná John Bourke, námořník na trajektu zajišťujícím spojení s irskou pevninou. Je to výstižný popis: kožatky jsou největšími želvami světa, v dospělosti dorůstají až téměř 180 centimetrů a mohou vážit skoro tunu.

Kožatky se sice rozmnožují v tropech, ale protože v tamních mořích nenacházejí dostatek potravy, pravidelně se odtud vydávají do míst, kde je jí dost. Za rok mohou uplavat i přes 10 000 kilometrů. V severním Atlantiku směřují právě do okolí jižního Irska nebo do příbřežních vod na východě Kanady.

Odpočívají tu a živí se rosolovitým zooplanktonem, zejména medúzami. Aby nabraly dostatečné množství zásob energie, musejí denně zkonzumovat až 200 kilogramů kořisti.

Pro kožatky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].