Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Berme ty výhrůžky vážně

Troufám si tvrdit, že oním nejsvětějším zájmem Ruské federace a prezidenta Medveděva, jakož i premiéra Putina, není nic méně nebezpečného než obnova ruského politického, vojenského a hospodářského vlivu všude tam, kde se jej – zaplať Bůh – podařilo neutralizovat po pádu sovětského impéria.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Luboš Dobrovský - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Luboš Dobrovský - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Luboš Dobrovský

(1932) je novinář a politik. Působil v Československém rozhlase a v době normalizace i v nejrůznějších dělnických profesích. Po roce 1989 byl mluvčím Občanského fóra, vyjednal odsun sovětských vojsk, vedl Kancelář prezidenta republiky Václava Havla, byl velvyslancem v Rusku a ministrem obrany.

Téhož dne, kdy občané Spojených států zvolili za svého prezidenta Baracka Obamu v naději (doufejme nikoli marné), že vnese do světového zmatku poněkud odvážně slibovaný klid, pronesl v Moskvě prezident Dmitrij Medveděv programový projev, který jinak než válečnicky výhrůžným nazvat nelze.

Dozvěděli jsme se, že právě se radující Spojené státy jsou viníkem všeho zla na planetě Zemi, vedou si nepřátelsky rozšiřováním NATO k hranicím Ruska a rafinovaně ke škodě Ruska rozpoutaly světovou finanční krizi. Vyprovokovaly gruzínský útok na ruské mírotvorce v Jižní Osetii, aby mohly své válečné lodě poslat do Černého moře a ohrozit tak zde ruské zájmy. To jim ovšem neprojde. Rusko se nevzdá Kavkazu, neodejde odtud, neboť býti zde je jeho právo, ba povinnost. Konečně, dodávám k tomu já, vždyť mu to již pánové SarkozyBarroso se Solanou potvrdili tím, že přijali ruskou, okupační interpretaci šestibodové dohody. Rusko také nerozpustí dva raketové pluky, které původně „mírumilovně“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].