Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Jaká rizika plynou ze spojení ČSSD a KSČM v krajích?

Pro ČSSD je hlavním rizikem posun doleva, způsobený posílením levicového křídla ve straně preferujícího spolupráci s KSČM před možnou spoluprací s ODS.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: STANISLAV BALÍK - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: STANISLAV BALÍK - Autor: Archiv • Autor: Respekt

STANISLAV BALÍK

vedoucí Katedry politologie FSS MU

Zdánlivě jen symbolická. Ukazujeme, že ať se dopustíte jakýchkoli zločinů, stačí dvacet let a bez jakéhokoli pokání je odpuštěno. Na druhou stranu: pro zdraví demokracie je vítaná úplná alternace, kdy se vládnoucí skupiny zcela obmění. Riziko společné vlády ČSSD a KSČM pro svobodné rozhodování a nesvazovaný život je podobné jako riziko samostatné vlády ČSSD. Nezanedbatelné je však riziko bezpečnostní. Za KSČM nastupují do funkcí střední kádry minulosti. Je iluzí domnívat se, že tito lidé nebyli těsně navázáni na československé, možná i sovětské tajné služby. V jakém stavu jsou tyto dávné vazby dnes?

DANIEL KUNŠTÁT

politolog, Sociologický ústav AV

Rizika spočívají více ve sféře morálky než politiky. Znárodní se pekařství na rohu? Pozavírají se oponenti? Vondruška se vrátí do Minkovic? Jistě ne. Postup ČSSD je především eticky sporný s důsledky dnes těžko odhadnutelnými. Formální uvedení komunistů do slušné společnosti završilo dlouhý příběh jejich rehabilitace. Příběh, který legitimizuje totalitářské myšlenky ve veřejném prostoru a popírá étos demokracie. Občanská a politická kultura každopádně dostaly tvrdou ránu. Typická fyziognomie nové krajské věrchušky symbolizuje, že absurdní se stalo normálním, přijatelným. Bude ještě šance na obnovu paměti?

JIŘINA…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].