Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Románová show

Nový román Salmana Rushdieho (1947) Klaun Šalimar je romantická historie plná politiky, úmyslně barvotiskových obrazů a působivých „filmových“ scén.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Los Angeles, luxusní a nudná čtvrť. Čtyřiadvacetiletá India běží otevřít otci prosklené domovní dveře, ale předem tuší, co uvidí: mrtvolu v tratolišti krve. Není to obyčejná vražda. Max Ophuls byl za války hrdinou protihitlerovského odboje, později působil v OSN jako jeden z architektů poválečného světa a konečně byl americkým velvyslancem v Indii v době, kdy vrcholila jedna z kašmírských krizí a zplodil tam svou jedinou dceru. Narodil se ve Štrasburku, na hranici dvou znepřátelených zemí, které se nakonec dokázaly sblížit. Zemřel kvůli výbušné atmosféře na pomezí Indie a Pákistánu, které zatím společnou řeč nenašly.

Ophulsovým vrahem je jeho dokonalý osobní řidič a komorník, světlovlasý kašmírský Ind, který užívá jméno Šalimar. Vražda humanistického politika ve výslužbě je teroristický akt. Ale Šalimar se mu především mstí za zničený osobní život a ukradenou lásku. Nebýt Ophulse a jeho nezodpovědného světáctví, jeho život by vypadal jinak. Šalimar by žil dál v multietnickém kašmírském ráji jako varietní umělec a vzorný muslimský manžel hinduistické krásky – tak se mu to alespoň jeví.

Nový román Salmana Rushdieho (1947) Klaun Šalimar je romantická historie plná politiky, úmyslně barvotiskových obrazů a působivých „filmových“ scén. Je v ní zápal i ironie – postavy například nesou jména slavných filmových režisérů: Ophuls, Pabst, Ed Wood.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].