Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Novinky

Knižní novinky

SLAWOMIR MROZEK: BALTAZAR. AUTOBIOGRAFIE

Přeložil Ivan Zmatlík, Slovart, 246 stran

Polský spisovatel Mrozek prodělal mozkovou mrtvici, která mu způsobila afázii – ztrátu schopnosti mluvit. Když se mu řeč začala vracet, doporučila mu logopedka, aby v rámci terapie napsal novou knížku. Píše o dětství, mexickém exilu, o návratu domů. A tvrdí, že poté, co prodělal afázii, už se nejmenuje Slawomir Mrozek, ale Baltazar.

ARNOŠT LUSTIG: ZLODĚJ KUFRŮ

Odeon, 345 stran

Už od prvních povídek soustředěných v knihách Noc a naděje a Démanty noci se Lustig (1926) věnuje příběhům lidí, které postihl holocaust. Není tomu jinak ani v poslední knize. Odehrává se v terezínském ghettu, kde se do sebe zamilují čtrnáctiletý chlapec a dvanáctiletá dívka. Ludvíček vykrádá vězňům kufry podle svérázného morálního klíče, který si sám vytvořil. I Markétka nakonec pochopí, že aby člověk přežil, musí být ochoten udělat cokoliv.

PATRIK OUŘEDNÍK: O PRINCI ČEKANKOVI

Ilustroval Tomáš Přidal, Dybbuk, 89 stran

Jazykově vtipná, plná nápadů, bez křečí, bohatě ilustrovaná je tato pohádka o princi, který putoval za princeznou. Cestou se mu přihodila různá dobrodružství, například v království mamlasů. „Smutní mamlasové vůbec nemluvili, jenom tak stáli a koukali před sebe a nic neříkali. V tom smutném království žil totiž zlý a úplně praštěný král, který smutným mamlasům…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].