Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Jak se vypočítávají poplatky za prodloužené studium vysoké školy?

Můžete mi, prosím, vysvětlit, jak je to s poplatky za prodloužené vysokoškolské studium (to znamená délka studia nad stanovenou dobu)?

Můžete mi, prosím, vysvětlit, jak je to s poplatky za prodloužené vysokoškolské studium (to znamená délka studia nad stanovenou dobu)? Je možné, že na Pedagogické fakultě Západočeské univerzity v Plzni by se za každý další semestr platilo 18 tisíc korun?

M. POKORNÁ

Ptali jsme se Ondřeje Gabriela z tiskového oddělení ministerstva školství:

Zákon říká, že pokud student přetahuje standardní dobu studia, k níž se ještě počítá jeden rok navíc, škola mu účtuje poplatek za každých dalších započatých šest měsíců studia. Podle normy to musí být minimálně jedenapůlkrát více, než je tzv. „základ“. Tímto základem se rozumí pět procent průměrné částky připadající na jednoho studenta, které školy dostanou ze státního rozpočtu (investiční výdaje se nepočítají). Tento základ ministerstvo vyhlásí každý rok v lednu a vztahuje se k akademickému roku začínajícímu na podzim stejného roku. Pro letošní akademický rok tento základ činí 2996 korun.

Pak záleží na každé škole, jak vysoký poplatek stanoví. Zmiňovaný osmnáctitisícový poplatek na Západočeské univerzitě tedy možný (a zákonný) je – univerzita stanovila, že bude po přetahujících studentech na všech svých fakultách vyžadovat šestinásobek základu, tedy konkrétně 17 976 korun. Jiné školy mají poplatky diferencované – Univerzita Karlova kupříkladu účtuje výrazně více studentům medicíny (na oboru zubní lékařství na 1. lékařské fakultě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].