Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Druhá tvář USA

Finále amerických voleb byla strhující podívaná. Nikoli dramatičností výsledků, ale tím, jak nám Amerika v největší kráse předvedla to, proč ji v Respektu máme rádi: přehlídku velkých idejí a naplněné víry v americký sen na straně vítěze Baracka Obamy a velkorysost, smířlivost a důstojnost na straně poraženého Johna McCaina.

Fotografie: John McCain - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: John McCain - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Finále amerických voleb byla strhující podívaná. Nikoli dramatičností výsledků, ale tím, jak nám Amerika v největší kráse předvedla to, proč ji v Respektu máme rádi: přehlídku velkých idejí a naplněné víry v americký sen na straně vítěze Baracka Obamy a velkorysost, smířlivost a důstojnost na straně poraženého Johna McCaina. Díky tomu jsme v přímém přenosu viděli, jak Američané dostali morální vzpruhu, kterou po událostech v posledních měsících opravdu potřebovali. To samozřejmě neznamená, že odezněl happy end a můžeme jít klidně spát. V jistém směru teď naopak důležité věci začínají. Byť pro podstatnou část Česka má tento začátek specifickou příchuť.

Nech peřinu peřinou

Barack Obama získal nejvíce hlasů v historii amerických voleb a s jeho příchodem do Bílého domu představila Amerika svoji druhou tvář. Poslední téměř dvě desítky let, kdy mají Češi přístup ke svobodným informacím, vládl ve Washingtonu konsenzus, který jsme si měli důvod ztotožnit se Spojenými státy jako takovými. Tvář Ameriky byla tváří liberální ekonomické soutěže a konzervativní morálky. Tak jsme znali Ameriku Ronalda Reagana a jeho následovníků, od nichž se nakonec nijak zásadně nelišil ani propagátor třetí cesty Bill Clinton. Především česká pravice s oblibou tvrdila, že právě tohle je podstata Ameriky, a ukazovala na zásadní rozdíl mezi její zdravou dravostí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].