Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Které ministry by měl premiér Topolánek odvolat?

Koho má Topolánek odvolat proto, že je špatný ministr, a koho má odvolat proto, že je to takticky výhodné pro politický úspěch.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: TOMÁŠ NĚMEČEK - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: TOMÁŠ NĚMEČEK - Autor: Archiv • Autor: Respekt

TOMÁŠ NĚMEČEKkomentátor Hospodářských novin

1. Noviny se sice mají psát tak, aby se podle nich dalo vládnout, ale v této věci je to trochu levné. Propouštění není nikdy snadné, kibicování ano. 2. Ve vaší otázce jsou skryty dvě: koho má Topolánek odvolat proto, že je špatný ministr, a koho má odvolat proto, že je to takticky výhodné pro politický úspěch. Mezi první patří Ivan Langer (za lobbování v IPB a za zneškodnění protimafiánského útvaru, což nedokázal ani Šlouf, ani Gross), mezi druhé Tomáš Julínek (dalšímu prosazování jeho reforem by teď pomohl někdo jako Leoš Heger). 3. Obávám se, že ten první to bohužel nebude a že ten druhý to bohužel bude.

MARTIN WEISS

komentátor Lidových novin

Být v Topolánkově kůži, přemýšlel bych takto: vyměnil bych Tomáše Julínka. I když to není příliš spravedlivé, protože to byl po letech první ministr zdravotnictví, který dokázal dát dohromady nějakou reformu. Ale on skutečně prohrál vládě tyhle volby. Vyměnil bych Petra Gandaloviče, protože nic nepředvedl. Vyměnil bych Vlastu Parkanovou. Vyměnil bych i Langra, jenomže jsem zjistil, že se stal pro moje politické přežití nepostradatelným. Má nás v hrsti a přiklonil se ke mně proti Bémovi. Zabýval bych se i myšlenkou, zda neodvolat sebe. Zda si jen nenamlouvám, že jsem ještě všechno neprošvihl a jsem nepostradatelný pro české předsednictví EU.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].