Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vyrobeno v ČR

Na začátku devadesátých let firmy vesměs zrušily návrhářská oddělení a externí návrháře nenajímají. Je ale třeba říci, že v poslední době se to výrazně lepší.

Plnoštíhlá postava je jistě půvabná. Zvlášť když se obleče do dobře střižených šatů. Jenže to, co nabízela firma ze Zlínska, nebyly hezké šaty. Dokonce ani název „oděvy nadměrných velikostí“ je přesně nevystihoval. Byly to spíše nadměrné silonové pytle, potištěné realistickými, velmi nadměrnými orchidejemi. Její stánek nebyl na „módním“ (raději v uvozovkách) veletrhu Styl v Brně zdaleka ojedinělý, vypadalo to, že většina českých oděvních firem čerpá své know-how z archivu Burdy.

Je to zážitek starý asi tři roky, ale od té doby se ještě mnohokrát zopakoval. Na veletrhu Móda Praha, v mírné obměně třeba také na Pragointeriéru nebo Mobitexu, kde se vystavuje nábytek a předměty pro domácnost, na přehlídkách koupelen i bydlení, všude tam, kde by mělo být k vidění to nejlepší z českého spotřebního zboží. Místo toho tady byly mohutné pohovky s potahem, který jevil známky opotřebení už po třech dnech na výstavě, příbory s rukojetí s motivem cibuláku, lustr jako do Národního divadla a tak dál. Většinou věci, které u českých bohatnoucích a stále náročnějších spotřebitelů nemají šanci. Nejsou kvalitnější než jiné, zato jsou nepřehlédnutelně obstarožní.

Není divu. V mnoha českých továrnách se dodneška vyrábějí věci, jejichž vzory se zrodily ještě za socialismu. Na začátku devadesátých let totiž firmy vesměs zrušily návrhářská oddělení a externí návrháře nenajímají. Nezaměstnávají ani nikoho, kdo by měl za úkol sortiment strategicky obměňovat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].