Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Výjimečný stav

Misionářský princip Západu – ekonomika svobodného trhu, založená na opovržení komunismem a na filozofickém odstupu od současného čínského systému – se stal ze dne na den fikcí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ulrich Beck - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Ulrich Beck - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Ulrich Beck

(1944) je sociolog. Přednáší na London School of Economics a univerzitě v Mnichově, kde také žije. Česky vyšly jeho knihy Riziková společnost, Vynalézání politiky, Moc a protiváha moci v globálním věku a Co je to globalizace? s podtitulem Omyly a odpovědi.

Misionářský princip Západu – ekonomika svobodného trhu, založená na opovržení komunismem a na filozofickém odstupu od současného čínského systému – se stal ze dne na den fikcí.

Bankéři s fanatismem konvertitů žádají, aby jejich ztráty byly postátněny. Nastupuje do anglosaského světa obávaná a proklínaná čínská forma státně řízeného soukromého hospodářství? Jak si máme vysvětlit ten politicky destruktivní potenciál globálních finančních rizik?

Odpověď na tuto otázku spočívá v předvídání rizika katastrofy. Tváří v tvář globálním rizikům (klimatické změny, finanční krize, terorismus) jde dnes právě o předjímání budoucího výjimečného stavu, jenž nebude respektovat národní hranice. Bude kosmopolitní, způsobí kolaps zdánlivě věčných myšlenkových konstrukcí a bude zakládat nová příbuzenství.

Sociálně se výjimečný stav zbavuje hranic tím, že otevírá novou finančně-politickou kapitolu světové vnitřní politiky. Projevuje se to v soutěžení vlád o nejlepší plán na záchranu světa. Vítěz, jak vidíme na příkladu britského premiéra Gordona Browna, mává křídly a vzlétá z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].