Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

Staří mistři z Plzně

Nově se rozvíjející strojírenské firmy potřebovaly po revoluci čím dál kvalitnější nástroje na obrábění kovů a pohrobci socialistických zásobovačů jim je nebyli schopni sehnat. Václav Hofmeister vycítil skulinku a do výroby nářadí se pustil na vlastní pěst.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: A teď hurá na Japonce. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: A teď hurá na Japonce. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Když Václav Hofmeister míří napříč halou svého podniku k místu, kde pod igelitovým příkrovem probleskuje elegantní linie chromovaných trubek, roztahují se jeho rty do šťastného úsměvu. Patří československému motocyklu Manet z roku 1950: „Dokonalý design a přitom to výborně funguje. Člověk žasne, co všechno naši dědové uměli,“ rozplývá se sedmačtyřicetiletý muž s dlouhými vlasy.

Stroje mu učarovaly už dávno a na lásce k nim postavil i svou firmu, která navrhuje a vyrábí vrtáky, frézy a další stroje pro velké průmyslové podniky. Jeho devadesát zaměstnanců má na okraji Plzně co dělat: zakázky přicházejí z celé Evropy.

Chlazený vrták

V oboru se vždycky cítil trochu vpředu. Jeho dědeček závodil na anglických motocyklech AJS a v předválečném Československu k nim prodával součástky. Vnuk osvědčil podnikatelského ducha ještě v rozkládajícím se komunistickém režimu. Jako soustružník ze Škodovky a později mistr nástrojárny si na tehdejším národním výboru vyběhal povolení a začal po práci s opravami tiskárenských strojů. A rychle se zorientoval i po revoluci. Nově se rozvíjející strojírenské firmy potřebovaly čím dál kvalitnější nástroje na obrábění kovů a pohrobci socialistických zásobovačů jim je nebyli schopni sehnat. Václav Hofmeister vycítil skulinku a do výroby nářadí se pustil na vlastní pěst.

Obchody s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].