Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Jeden den v životě

Průvodcem v poušti

Amazraeu je vesnice z hliněných domků pár kilometrů od města Zagora. Tady, kousek od prvních saharských dun, jsem se přesně před dvaceti lety narodil a celou dobu žiju.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Salámu ’lekum. – Mír s tebou. - Autor: Archiv Saida Hadiouiho • Autor: Respekt
Fotografie: Salámu ’lekum. – Mír s tebou. - Autor: Archiv Saida Hadiouiho • Autor: Respekt

Amazraeu je vesnice z hliněných domků pár kilometrů od města Zagora. Tady, kousek od prvních saharských dun, jsem se přesně před dvaceti lety narodil a celou dobu žiju. Spolu s dalšími osmi sourozenci jsme stejně jako rodiče původem Tuaregové, oficiálně pak Maročané. Al-Mamlaka al-Maghrabíja, tak se arabsky říká království našeho panovníka Mohameda VI.

Gazela z palmového listí

Od třinácti let, kdy jsem poprvé vydržel celý postní měsíc ramadán, každý den vstávám před pátou. Poslouchám muezzinův hlas svolávající k první z pěti každodenních modliteb a rituálně si umývám všechny končetiny, propláchnu ústa, nosní dírky a lehce navlhčím vlasy, abych před Boha poklekl čistý a náležitě probuzený. Po modlitbě snídám kousky bílého chleba namáčené v olivovém oleji.

Jakmile slunce visí nad obzorem, modlím se podruhé. Potom projdu vesnicí, obřadně pozdravím starce na zápražích domů a podél zavlažovacího kanálu mezi zahradami fíkovníků směřuji k parkovišti před luxusními hotely Villa Zagora a La Fibille. Mimo rodnou berberštinu, v základní škole povinnou arabštinu a francouzštinu jsem se na lyceu naučil i anglicky a španělsky. Živím se proto jako průvodce turistů pouští a potenciální klienty se snažím ulovit před hotely. Někdy tam prosedím celý den. Nic se neděje, a tak z palmových listů vyrábím figurky gazel, žiraf, orlů nebo velbloudů.

Občas je člověk…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].