Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Proč se cigarety prodávají za pevnou cenu a alkohol ne?

Zajímalo by mě, z jakého důvodu vznikla povinnost prodávat cigarety konečnému spotřebiteli za pevnou cenu, tj. uvádět tuto cenu na kolku.

Zajímalo by mě, z jakého důvodu vznikla povinnost prodávat cigarety konečnému spotřebiteli za pevnou cenu, tj. uvádět tuto cenu na kolku. Vždyť toto rozhodnutí vede k tomu, že není možné, aby si prodejci cigaret mezi sebou konkurovali. A podobných komodit zatížených vysokou spotřební daní, jako alkohol nebo benzin, se žádné takové nařízení netýká.

LUKÁŠ MATUSZEK, FRÝDEK-MÍSTEK

Ptali jsme se Zuzany Chocholové z ministerstva financí a Kateřiny Langerové z České koalice proti tabáku:

Cena cigaret záměrně podléhá cenové regulaci. Technicky se odvíjí se od systému zdanění, který u cigaret začaly evropské státy prosazovat už na začátku sedmdesátých let. Dnes je takzvaná kombinovaná sazba spotřební daně cigaret součástí legislativy Evropské unie. Česko ji přijalo před sedmi lety.

Kombinovaná sazba spotřební daně se skládá se z pevné části (Kč za kus) a z části procentní, která je určena procentem z ceny pro konečného spotřebitele. „Výsledná spotřební daň je pak dána součtem obou částí,“ vysvětluje Zuzana Chocholová.„Pojem ,cena pro konečného spotřebitele‘ přitom stanovuje zákon 353/2003 Sb. o spotřebních daních,“ dodává. Navrhuje ji sice dovozce nebo výrobce cigaret, podle zákona se ale jedná o pevnou cenu, kterou není možné měnit.

Podle Kateřiny Langerové se cena cigaret na rozdíl třeba od alkoholu reguluje kvůli tomu, že kouření…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].