Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Nové písně kosmické

Naší internetové éře se daří zpochybňovat jednoduchou přímku dějin populární hudby. Posloupnost stylů a vlivů, která se donedávna zdála neproblematická, se komplikuje: stačí kliknout myší a v časech snadné přístupnosti se lze přenést do kteréhokoli stylu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Vesmírné zelí. (Skupina Cluster) - Autor: Archiv skupiny • Autor: Respekt
Fotografie: Vesmírné zelí. (Skupina Cluster) - Autor: Archiv skupiny • Autor: Respekt

Naší internetové éře se daří zpochybňovat jednoduchou přímku dějin populární hudby. Posloupnost stylů a vlivů, která se donedávna zdála neproblematická, se komplikuje: stačí kliknout myší a v časech snadné přístupnosti se lze přenést do kteréhokoli stylu. V digitální síti získávají na síle spodní proudy a na povrch vyplouvají poklady, které byly dříve mimo rozlišovací schopnost kronikářů.

Skvělým příkladem je obnovený zájem o zlaté období německého kosmického rocku z první poloviny 70. let. Jejich pionýrské experimenty při kombinování postupů rocku a hudební avantgardy ukazují dnešním muzikantům, že v hudbě neexistují žádné hranice. A pokud ano, pak leží kdesi hluboko ve vesmíru a stojí za to je objevovat.

Krautrock se vařil zvolna

Na konci 60. let našli v západním Německu nekonformní studenti avantgardní hudby a jazzu nový prostor svobody v rocku. Díky Karlheinzu Stockhausenovi se Německo stalo centrem experimentální hudby. Navíc tu silně rezonovalo psychedelické hnutí ze San Franciska jako hudba komun, které západoněmecká mládež zakládala. Ideály hippies se v Porýní na rozdíl od Ameriky ještě nestihly zkompromitovat a mohly přinášet extrémy a experimenty.

Volnomyšlenkářská hudba německých skupin počátku 70. let, jako jsou Can, Kraftwerk, Faust, Neu!, Cluster nebo Tangerine Dream, působí jako průsečík mezi skladbami Stockhausena a The Velvet Underground. Hudební…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].