Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Dopisy našich čtenářů

Respekt v čísle 42 zveřejnil výbušný dokument: policejní zprávu z roku 1950 o tom, že díky udání studenta FAMU Milana Kundery zadrželi příslušníci SNB podezřelého člověka na studentské ubytovně v Praze. Ze zadrženého se stal na 14 let politický vězeň a oznamovatel se později vypracoval ve světoznámého spisovatele. Článek vyvolal celospolečenskou bouři. Otiskujeme další část čtenářské diskuse.

Jedinou nadějí

Překvapila mne verva, s jakou se tu po zveřejnění kauzy Kundera vrhla především bývalá levice do neopodstatněné obhajoby a jaký tu mezi intelektuály panuje „modlismus“ (od modla). Jsem ale přesvědčen, že tu mnozí hájí vlastně sami sebe, svou minulost.

Pozoruhodné je, jak se tu dodržuje jisté dělení. Když byla před lety osočena Zdena Salivarová (ze spolupráce s StB, pozn. red.), – ačkoli v románě Honzlová na sebe řekla takřka vše –, nenašel se mezi zdejšími intelektuály celkem nikdo, kdo by ji hájil. Myslím si, že tu hrálo roli to, že ve svém mládí nepatřila k levici, měla zavřeného bratra a uprchlého otce, čili byla kdysi politicky nepřijatelná.

Jako by tu pokračovala jistá tradice – když v padesátých letech putovala řada nevinných českých spisovatelů do vězení, neozvali se dnešní staří levicoví autoři, ač kolegové, na jejich obranu.

To všechno ale není nic nového, a tak chci říci jen toto: těší mne snaha a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].