Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Je Rada Českého rozhlasu v politickém složení kompetentní? Nakolik by ji měli tvořit nezávislí hudební odborníci?

Samotná „političnost“ radních nemusí být na překážku. Záleží ovšem na tom, zda jsou schopni věcně reflektovat co nejširší spektrum otázek spojených s komunikací ve veřejném prostoru.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: JAROMÍR VOLEK - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: JAROMÍR VOLEK - Autor: Archiv • Autor: Respekt

JAROMÍR VOLEK

sociolog médií, Fakulta sociálních studií MU

Samotná „političnost“ radních nemusí být na překážku. Záleží ovšem na tom, zda jsou schopni věcně reflektovat co nejširší spektrum otázek spojených s komunikací ve veřejném prostoru. Problém všech mediálních rad tak spočívá především v partajní výběrové logice, která sleduje jako klíčové kritérium míru loajality potenciálních radních. Navíc lze s jistou dávkou ironie položit otázku, zda zákonodárce považoval mediální kompetenci za potřebnou. Konstrukce zákona 484/91 poskytuje totiž poslancům bezbřehý prostor k tomu, aby zvolili radní nezávislé na jakékoliv formě mediální odbornosti.

MILAN ŠMÍDpublicista, odborný asistent Fakulty sociálních věd UK

Zákon 484/91 předpokládá, že Rada ČRo je orgánem, ve kterém by měly být „zastoupeny významné regionální, politické, sociální a kulturní názorové proudy“. Z toho vyplývá, že politicky vyhranění členové v radě nejsou na závadu, pokud nepřevažují. Tvrzení vaší otázky, že rada je politická, by se muselo dokazovat. Co se nemusí dokazovat, je fakt, že radní jsou voleni na základě politických dohod ve sněmovně, což někdy brání naplňovat účel rady – být dozorčí radou ČRo sui generis zastupující co nejširší veřejnost.

ZDENA HŮLOVÁ

bývalá radní ČT

Ke…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].