Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Svět prázdných ropných děr

Jsme svědky velké finanční krize, jež začíná proměňovat způsob, jakým se díváme na vlastní hamižnost, globalizaci a důvěryhodnost těch papírů, na kterých stával moderní svět – hypoték, akcií, dluhopisů a auditorských posudků.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Velmi přitažlivé území. (Ázerbájdžán) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Velmi přitažlivé území. (Ázerbájdžán) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Jsme svědky velké finanční krize, jež začíná proměňovat způsob, jakým se díváme na vlastní hamižnost, globalizaci a důvěryhodnost těch papírů, na kterých stával moderní svět – hypoték, akcií, dluhopisů a auditorských posudků. Finanční zemětřesení by však nemělo přehlušit skutečnost, že současně probíhají další dvě permanentní revoluce: proměny životního prostředí a pozvolné vynořování nového energetického řádu.

Překvapivý pohled na nový energetický řád nabízí kniha amerického politologa a publicisty Michaela T. Klareho Sílící mocnosti, zmenšující se planeta (Rising Powers, Shrinking Planet), která vyšla letos v létě. Klare v ní ukazuje současný svět jako jeviště, na němž již začal nemilosrdný střet o zdroje surovin.

Pod maskou přátelství

V plíživém konfliktu, který probíhá už několik let, jde nejen o ropu a plyn, ale také o uhlí, uran a další komodity. Proces vytváření nového globálního energetického řádu se odehrává skrytě a je maskován hovory o přátelství, pokroku a vzájemně výhodné spolupráci.

Klareho kniha byla napsána před nedávným rusko-gruzínským konfliktem, ale Gruzii a neklidné kaspické oblasti věnuje velkou kapitolu. Před několika lety vyčlenilo americké ministerstvo obrany pro Gruzii v přepočtu na počet jejích obyvatel jednu z největších finančních částek směřujících na vojenskou pomoc – zhruba jednu miliardu dolarů. V…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].