Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Strach z islámu

Na tuto knihu se u nás čekalo dlouho. Zatímco její první vydání před třiceti lety vyvolalo na západ od železné opony bouřlivé diskuse a vedlo k zásadnímu přehodnocení období kolonialismu, u nás zůstávalo předmětem zájmu úzké skupiny odborníků a nadšenců.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Odpovídá tohle vašim představám o Orientu? - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Odpovídá tohle vašim představám o Orientu? - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Na tuto knihu se u nás čekalo dlouho. Zatímco její první vydání před třiceti lety vyvolalo na západ od železné opony bouřlivé diskuse a vedlo k zásadnímu přehodnocení období kolonialismu, u nás zůstávalo předmětem zájmu úzké skupiny odborníků a nadšenců.

Dílo dnes již zesnulého palestinského myslitele a aktivisty Edwarda Wadieho Saida (1935–2003) Orientalismus. Západní koncepce Orientu z roku 1978 bylo přitom označeno za jedno z nejvlivnějších a zároveň nejkontroverznějších za poslední čtvrtstoletí. Said se v něm pokusil nastavit kritické zrcadlo nadřazeným západním představám o islámském Východu jako o místu zaostalých obyvatel, přízračných krajin a snových zážitků. Ani pro Čechy to není nezajímavé téma; obzvláště dnes, kdy politik může získat popularitu tím, že veřejně označí za zdroj potíží „opálené“ spoluobčany.

Ukázat prstem

Kniha Orientalismus se snaží odpovědět na otázku, proč máme v debatách o Blízkém východě zdánlivě jasno v tom, jací lidé tam žijí a v co věří. A nebo, na obecnější rovině, jak lidé reagují na setkání s odlišnou kulturou. Saidovým hlavním argumentem bylo, že poznání, ke kterému jsme v případě Orientu dospěli, není neutrální, nýbrž že je to výsledek dlouhodobého myšlenkového procesu, jenž do sebe zahrnul rasistické předsudky a politické zájmy.

Said ukázal, že každá společnost vyžadovala existenci jistého…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].