Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Respekt-Despekt

Nutno dodat, že jindy výbušnému premiérovi nakonec ani nic jiného než působit klidně nezbylo. Chovat se jinak právě teď by byla jeho sebevražda. Nicméně až doteď mu to nedocházelo.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Respekt - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Respekt - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Respekt

Klidný Topolánek

Premiér Mirek Topolánek s nadhledem ustál komplikovanou situaci, v níž se minulý týden ocitl. Kabinet balancoval nad propastí, navíc se chvíli zdálo, že se u ledu dokonce ocitl i státní rozpočet – nejzásadnější zákon, který každá vláda musí prosadit. A aby toho nebylo málo, k útokům na kabinet se znovu přidal i prezident Václav Klaus, kterého Topolánek protlačil podruhé na Hrad, když se připojil k poraženým hejtmanům a označil vládní politiku za příčinu volební porážky ODS. Nutno dodat, že jindy výbušnému premiérovi nakonec ani nic jiného než působit klidně nezbylo. Chovat se jinak právě teď by byla jeho sebevražda. Nicméně až doteď mu to nedocházelo.

Despekt

Blamáž ministerstva kultury

Ministerstvo kultury navrhlo udělit výroční cenu za přínos v oblasti výtvarného umění a architektury známému architektovi Janu Kaplickému. Ten samý úřad se přitom ještě poměrně nedávno výrazně podílel společně s pražským magistrátem na tom, že nebude realizována stavba nové budovy Národní knihovny na Letné, kterou Kaplický navrhl. Proč se ministerstvo proti stavbě postavilo, nikdy srozumitelně nevysvětlilo. Architekt si teď jeho cenu odmítl převzít. Ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) a jeho úředníci by si co nejdřív měli udělat jasno,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].