Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

On-line rozhovor s Václavem Cejpkem, rektorem JAMU v Brně

Podle mého názoru by školné mohlo být prospěšné ze dvou důvodů: jednak by to vytvořilo motivaci pro studenty i pedagogy, aby odpovědně studovali a učili, jednak by to přineslo určité finanční prostředky vysokým školám.

Jak se díváte na reformu školství?

Daniela Domecká

Reforma v podobě nového zákona o terciárním vzdělávání nebo novely současného vysokoškolského zákona se teprve začne připravovat. Doufám, že se do ní promítnou i připomínky k Bílé knize. Základní oblasti, které Bílá kniha navrhuje reformovat, jsou vedle odloženého školného třeba způsob řízení vysokých škol (posílení vlivu správních rad, změna pravomocí akademických senátů, změny ve způsobu volby rektorů a děkanů atp.), diverzifikace vysokých škol (tzn. jejich rozčlenění podle kvality a převažující orientace na školy výzkumné a na školy vzdělávací), způsob jejich financování (posílení soukromých zdrojů), tzv. třetí role univerzit, rovnost šancí v přístupu k terciárnímu vzdělávání a další oblasti.

Jaký je Váš názor na placení školného?

Honza V.

Podle mého názoru by školné mohlo být prospěšné ze dvou důvodů: jednak by to vytvořilo motivaci pro studenty i pedagogy, aby odpovědně studovali a učili, jednak by to přineslo určité finanční prostředky vysokým školám. Ty by bylo možno investovat do rozvoje škol. Samozřejmě školné lze zavést až po vybudování systému půjček, stipendií atd. – v žádném případě by nesmělo ohrozit dostupnost vzdělání pro sociálně slabší studenty. To však lze zařídit. Hlavně je ovšem třeba, aby se stát rozhodl, jestli školné chce, nebo nechce, a pak to důsledně a odpovědně realizoval. Současná stanoviska jsou obojetná …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].