Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Prvních 15 minut

Lavička s ideály

Roman Vrtiška, jehož tvář i lavička, kterou navrhl, jsou teď na pár dní docela známé. Spousta novinářů chtěla najednou vědět, že to je lavička určená pod stromy v městských ulicích, že ji navrhoval rád a čím ji natíral.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Rád bych přispěl. - Autor: Richard Rameš • Autor: Respekt
Fotografie: Rád bych přispěl. - Autor: Richard Rameš • Autor: Respekt

Dvakrát do rádia, do hlavních zpráv v televizi, druhý den zase do rádia a mezitím si sám o sobě číst v novinách. Tolik zájmu o jednu svou školní práci zažije málokdo. Student, který v každoroční soutěži dostane Národní cenu za studentský design, si svých patnáct minut slávy může pěkně užít. A využít.

Letos měl tohle štěstí šestadvacetiletý absolvent designu výrobků Roman Vrtiška, jehož tvář i lavička, kterou navrhl, jsou teď na pár dní docela známé. Spousta novinářů chtěla najednou vědět, že to je lavička určená pod stromy v městských ulicích, že ji navrhoval rád a čím ji natíral. Roman Vrtiška je z toho trochu nesvůj, ale ochotně všechno už popáté vysvětluje. V Česku vychází ze škol každý rok desítky studentů designu, ale práci v oboru jich najde jenom pár. Takže vůbec není na škodu dát o sobě trochu vědět.

Vyrostl v Horoměřicích u Prahy a po základní škole se přihlásil na keramickou průmyslovku v Karlových Varech. Dílem kvůli neurčitému pocitu, že by chtěl, „aby po mně něco zůstalo“, dílem proto, že to z domova nebylo daleko. Také na Vysoké škole umělecko-průmyslové začal studovat porcelán a keramiku, pak si to ale rozmyslel: „Nechtěl jsem zůstat jen u jednoho materiálu, spíš mě baví zjišťovat pořád něco nového. Třeba jak funguje výrobní proces ve sklárně nebo co mají uvnitř mobily.“ Proto přestoupil do ateliéru Design výrobků. Jedna…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].