Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Láska i obchod

Frankfurtský knižní veletrh je nejen největší, ale i nejdražší na světě. Přitom je těžké přesně definovat, jak naše účast přispívá k dobrému jménu české literatury v zahraničí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Frankfurtský knižní veletrh - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Frankfurtský knižní veletrh - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

V devět ráno připomínají chodby frankfurtského výstaviště futuristickou továrnu z filmu z 20. let. Lidé všech možných národností a barev bezhlesně spěchají naleštěnými chodbami, sebejistě se pohybují po eskalátorech a jezdících pásech. Kolik jich může být? Jen registrovaných vystavovatelů je na veletrhu sedm tisíc, a pak jsou tu překladatelé, spisovatelé, obchodníci, agenti, literární kritici, novináři… Je prostě neuvěřitelné, že všichni tihle lidé přijeli minulý týden do Frankfurtu kvůli knihám.

To množství zahltí, je třeba si vybrat nit. Turci, kteří jsou na veletrhu hlavními hosty? Asie? Elektronické knihy? A co třeba osudy českých knih?

V centru konfliktů

Český stánek se nachází v pavilonu č. 5, v hale, kde jsou vedle sebe expozice zemí ze střední a východní Evropy spolu s Araby a Izraelci. Srbové vedle Albánců a Chorvatů, Rusové vedle Gruzínců. U vchodu stojí narychlo smontovaný stánek Kosova. Nevystavuje mnoho knih, ale veliké mapy, na kterých jsou červeně vyznačeny nové hranice. Hala nepůsobí tak uhlazeně jako jiné, zato je tu hodně živo. Jedno odpoledne se dokonce strhne rvačka, Turci se poperou s Kurdy. Zasáhne policie.

Je tu vidět hodně zahalených žen. Některé ze stánků arabských států a nadací připomínají svým zařízením spíše soukromé luxusní letadlo. Knih je tu pomálu, převládají biografie a svatá kniha. V některých expozicích najdeme jenom a jenom…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].