Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z kraje

Jsme na tom závislí

Ministerstvo životního prostředí uvažuje o tom, že v okolí Karlovy Vsi na Křivoklátsku vyhlásí národní park, a místní teď trnou, co všechno jim úřady zakážou.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Už ani polínko? - Autor: Filip Singer • Autor: Respekt
Fotografie: Už ani polínko? - Autor: Filip Singer • Autor: Respekt

Ještě jedno polínko a pro dnešek to stačí. Pan Souček odloží motorovou pilu a spokojeně přehlédne hromadu kulatiny vyskládanou podél zdi. Na zimu by to mělo stačit. K té příští však on i většina jeho sousedů z Karlovy Vsi na Křivoklátsku vzhlíží s obavami. Ministerstvo životního prostředí uvažuje o tom, že v okolí vyhlásí národní park, a místní teď trnou, co všechno jim úřady zakážou. Dosavadní vývoj si všichni spíš pochvalují: ochranáři i starostka se jim snaží trpělivě vysvětlovat, co je čeká. Přesto to zatím nestačí.

Co se nesmí

„Na jednu stranu je to dobrý nápad, zdejší lesy je třeba chránit,“ svěřuje se zpoza úhledného plotu padesátnice paní Součková (její manžel s pilou na dotazy o parku jen mává rukou). „Na druhou stranu nevíme, jak to bude s topením. Plyn sem nezavedou, elektřina je drahá, jsme na dřevě závislí.“ V chalupách přimknutých k hlavní silnici je to slyšet unisono: budoucí správa parku by lidem mohla zakázat nosit dříví z lesa a místní si prý nebudou moci ani zaskočit na houby nebo borůvky. Lidé už teď žijí uvnitř Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko (národní park má ještě o něco přísnější ochranu) a vědí o omezeních své. Správa třeba nedovoluje stavět domy s rovnou střechou, v zimě se silnice nesmějí sypat solí, do rezervace se může vstupovat jen po vyznačených stezkách. „Nikdy ale nebyl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].