Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Výsledek senátních voleb se nám vinou zkrácené uzávěrky nepodařilo zachytit do tohoto vydání. I bez toho je však jasné, že vliv ČSSD na vývoj v zemi notně zesílil, jakož je jasné i to, že strana Jiřího Paroubka nebyla na tak výrazné vítězství připravena.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: MARTIN M. ŠIMEČKA - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: MARTIN M. ŠIMEČKA - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Výsledek senátních voleb se nám vinou zkrácené uzávěrky nepodařilo zachytit do tohoto vydání. I bez toho je však jasné, že vliv ČSSD na vývoj v zemi notně zesílil, jakož je jasné i to, že strana Jiřího Paroubka nebyla na tak výrazné vítězství připravena. „Při pohledu na výsledky jsem nevěřila vlastním očím,“ pravila bezelstně budoucí hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová (str. 16–20). Levice se, možná i s komunisty, bude tedy učit vládnout v krajích – a my se budeme učit nepropadat každou chvíli panice. Jak totiž říká historik Jiří Kovtun, „ve srovnání s první republikou si vedeme výborně a česká demokracie na začátku 21. století je tak dobrá, jak jen může být“ (str. 42–45).

S trochou zlomyslnosti by se dalo říct, že v soutěži se svým historickým vzorem není pro dnešní republiku tak těžké uspět, když je lehčí o tolik zátěží. Zbavila se nejen haštěřivých sudetských Němců a Slováků, ale i území „hynoucího lidu“, jakým byla Podkarpatská Rus. Reportér Jaroslav Formánek a fotograf Karel Cudlín se vypravili do východní části bývalé první republiky, aby tam hledali pozůstatky českého vlivu (str. 34–41). Našli kromě jiného „dřevěný…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].