Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Dobře zpracovaný brouk

Začátkem listopadu by měl soud v indické provincii Dárdžiling vynést verdikt nad Emilem Kučerou, jedním z dvojice českých entomologů zatčených na prahu léta za sběr brouků v národním parku.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Na lovu. (Amatérský broučkař Vít Ryjáček – vlevo – se speciální výbavou pro chytání hmyzu) - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Na lovu. (Amatérský broučkař Vít Ryjáček – vlevo – se speciální výbavou pro chytání hmyzu) - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Budou to týdny plné napětí. Tahle věta určitě platí pro několikatisícovou komunitu místních sběratelů hmyzu. Začátkem listopadu by měl soud v indické provincii Dárdžiling vynést verdikt nad Emilem Kučerou, jedním z dvojice českých entomologů zatčených na prahu léta za sběr brouků v národním parku. Mezitím se domů vrátí jeho společník, zaměstnanec Jihočeské univerzity Petr Švácha.

Finále příběhu, který už čtyři měsíce plní česká média, nabízí i možnost nahlédnout do uzavřeného světa vědců, amatérů i cynických překupníků, kteří se okolo sbírání brouků točí. A je k tomu ještě jeden důvod: zpřísňující se zákony na ochranu přírody slibují, že romantické výpravy za broučky už nebudou nikdy to, co bývaly.

Nádherná symetrie

Ještě vydržet pár metrů a je to tady. Špalír těl se mačká od dveří až ke schodišti ve vstupní hale a oči přítomných napjatě sledují uvaděče v ošoupaném saku. „Vydržte, pánové, ještě chvíli,“ zní do davu. „Bude to stát za to, to mi věř. Někteří tu čekali od svítání,“ mumlá muž v péřové bundě ke svému sousedovi a už se s rozzářenýma očima hrne dopředu. Je první říjnová sobota a ve známém železničářském kulturním domě na pražských Vinohradech se právě otevírá největší entomologická burza v Česku.

Rozlehlý sál se zlatými fanglemi na stěnách a křišťálovými lustry u stropu praská…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].