Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Až přijde vláda dětí

Nejnovější návrh Strany zelených na posunutí věkové hranice pro možnost volit na šestnáct let není žádné unikum. V Německu a Rakousku už si ho vyzkoušeli v praxi a další evropské země o něm vážně uvažují.

Místní zavedení politici nad tím zatím spíš kroutí hlavou. Přece o nás nebudou rozhodovat puberťáci s prknem v podpaží a jointem za uchem? A proč by nemohli? Nejnovější návrh Strany zelených na posunutí věkové hranice pro možnost volit na šestnáct let není žádné unikum. V Německu a Rakousku už si ho vyzkoušeli v praxi a další evropské země o něm vážně uvažují. Doma to asi v nejbližší době neprojde. Přesto je zajímavé se ptát, jestli už i tady nenastal čas dát dospívajícím do ruky kromě trestní zodpovědnosti i právo skutečně ovlivňovat věci kolem sebe.

Hoďte mě do obrazu

České děti jsou vcelku šťastné, konstatoval nedávno průzkum organizace UNICEF. Až na jednu výjimku: mají jen malou šanci ovlivnit dění kolem sebe. Dvě třetiny z nich mají pocit, že se na ně politici při rozhodování vůbec neohlížejí. Tato celkem nenápadná zpráva vedla podle legendy ministryni Džamilu Stehlíkovou k tomu, aby oprášila pozapomenutý bod svého stranického repertoáru a slíbila, že bude prosazovat účast ve volbách od šestnácti let. „Chceme u mladých zvýšit důvěru v zastupitelskou demokracii. To se nejlépe povede, když budou mít šanci ji sami ovlivnit,“ vykládá Stehlíková.

Okolnost, že zelení by na realizaci tohoto nápadu nejspíš vydělali (právě jim a ODS v minulých volbách nasypali prvovoliči nejvíce hlasů), by neměla přebít fakt, že větší práva pro mladé mají svou logiku.

Navzdory populační explozi stále platí, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].