Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Tajná česká zbraň

To, co se dřív probíralo jen za zavřenými dveřmi stratégů, najednou může každý číst v novinách. Šéfové spojeneckých vojsk otevřeně mluví o Rusku jako o „nevypočitatelném nepříteli“ a obávají se útoku na Pobaltí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: 70 procent lidí s touto misí nesouhlasí. - Autor: ISIFA • Autor: Respekt
Fotografie: 70 procent lidí s touto misí nesouhlasí. - Autor: ISIFA • Autor: Respekt

To, co se dřív probíralo jen za zavřenými dveřmi stratégů, najednou může každý číst v novinách. Šéfové spojeneckých vojsk otevřeně mluví o Rusku jako o „nevypočitatelném nepříteli“ a obávají se útoku na Pobaltí. Političtí představitelé NATO vyzývají Evropu, aby si v „časech nejistoty“ přestala lhát do kapsy a posílila řádně svoji zesláblou schopnost obrany. Kromě obav ze záměrů Moskvy se bubnuje na poplach i před zvyšujícím se počtem dobře vycvičených afghánských teroristů.

V Česku však toto sýčkování nezabírá: vláda seškrtala vojenský rozpočet na historické minimum a opozice nechce v souladu s míněním dvou třetin populace poslat další vojáky do afghánské mise. Zdejší vojenská a mocenská elita má zřejmě své vlastní informace a vidí hrozby jinak.

Všichni jsou teď pryč

„Tady se zastavte. Otevřete tašku,“ vítají nás řízné pokyny ozbrojeného muže v uniformě hned za vstupními dveřmi do rozsáhlého areálu ministerstva obrany. „Nemáte náhodou zbraň? Kam jdete?“ Na první pohled je jasné, že tady vládne rozhodnost a ostrý přístup. Po několikaminutové prohlídce můžeme postoupit o pět metrů dál k malému okýnku, za nímž sedí drobná žena. „Co si přejete,“ říká. „Rádi bychom mluvili s někým, kdo má na starosti strategické plánování,“ vyslovujeme svůj požadavek. &„…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].