Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Spas se, kdo můžeš

Málokdo by tušil, že zrovna po tomhle bude v Česku poptávka. Do dvou let má na opuštěném místě nedaleko Slapské přehrady vyrůst další klášter jedné z nejnáročnějších řeholí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Co po mně ten Bůh vlastně chce? (Nový Dvůr) - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Co po mně ten Bůh vlastně chce? (Nový Dvůr) - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Málokdo by tušil, že zrovna po tomhle bude v Česku poptávka. Do dvou let má na opuštěném místě nedaleko Slapské přehrady vyrůst další klášter jedné z nejnáročnějších řeholí. Trapistický řád, jehož členové v přísném mlčení zasvěcují celý svůj život modlitbám, tak bude mít v Česku už druhé centrum.

Možnost věnovat se v ústraní duchovnímu růstu přitahuje zvlášť mladé lidi. Situace mimo křesťanství je podobná, i když méně přehledná. Noví guru, nabízející duchovním hledačům své recepty na prozření, působí více ve skrytu. Zmizela potřeba spasit co nejvíce lidí jediným správným učením.

Tiše, prosím

Rodinu i spolupracovníky to docela rozrušilo. Když student architektury Štěpán Boháč (26) oznámil svým blízkým rozhodnutí odejít do kláštera, způsobil tím mezi nimi pozdvižení. To, že Štěpán bere svou katolickou víru vážně, věděli všichni. Až dosud se ale zdálo, že tenhle vůdce skautů a bojovník za lepší podmínky pro cyklistickou dopravu v Praze je jako zrozený pro kariéru občanského aktivisty. „Nikomu se nesvěřil, co v něm zraje,“ říká dnes Štěpánův bratr Ondřej. „Takže jsme z toho pak byli všichni samozřejmě překvapení a cítili jsme pochybnosti.“ Štěpána však od jeho úmyslu už nic nedokázalo odvrátit. Poté, co dorýsoval koncepci sítě cyklotras pro celou Prahu, oblékl hábit řádu dominikánů a dnes druhým rokem studuje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].