Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Slováci a Maďaři

Vztahy slovenské reprezentace s vlastními Maďary i s Maďarskou republikou jsou nejhorší za posledních dvacet let, přestože věcně se mezi oběma národy nezměnilo nic k horšímu, nevznikl žádný etnický konflikt.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Miroslav Kusý - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Miroslav Kusý - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Miroslav Kusý

(1931) je bývalý rektor Univerzity Komenského v Bratislavě a profesor filozofie a politologie. Napsal řadu knih a esejů. Je jedním ze tří Slováků, kteří podepsali Chartu 77.

Slovenští politici jim nemohou přijít na jméno, když, tak jen hanlivé. Přitom žijí v sousední zemi, s níž mají nejdelší hranici – a také nejmladší, protože tisíc let tady žádná hranice nebyla. Tisíc let tvořili Slováci a Maďaři jeden politický národ, uherský, z něhož vznikly dva národy etnické – Maďaři a Slováci. S Maďary tedy Slováci prožili mnohem delší čas společných dějin než s kýmkoli jiným, včetně Čechů.

Navíc značná část Maďarů žije odjakživa na území dnešní Slovenské republiky a představují největší národnostní menšinu na Slovensku. Jsou tam stejnými domorodci jako Slováci, s nimiž pobývali po celých těch tisíc let a rádi by i nadále. Pro Slováky jsou to jejich Maďaři, pro Maďary jsou to jejich Slováci.

Pokud vznikaly nějaké problémy ve vzájemném soužití, bylo to vždycky dílo politiků: jako například maďarizace Slováků v Uhersku (počátek 20. století), slovakizace Maďarů v Československu (po druhé světové válce) nebo vstup Maďarů na politickou scénu Slovenska jako rovnocenného partnera slovenským politickým stranám (konec 20. století).

Důvody pro dobré vztahy

Maďaři by měli být Slovákům bližší než jakýkoli jiný…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].