Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Poučení z krize

Zdá se, že finanční krize v Evropě je díky masivní intervenci států a centrálních bank zažehnána. I když nás ještě čekají dny plné nervozity, neboť cena akcií se bude přizpůsobovat zhoršujícím se vyhlídkám pro vývoj ekonomik a vlády ještě nemají jistotu, zda jejich záchranné plány podpoří také národní parlamenty, nastává další dějství hry o budoucnost světové ekonomiky.

Zdá se, že finanční krize v Evropě je díky masivní intervenci států a centrálních bank zažehnána. I když nás ještě čekají dny plné nervozity, neboť cena akcií se bude přizpůsobovat zhoršujícím se vyhlídkám pro vývoj ekonomik a vlády ještě nemají jistotu, zda jejich záchranné plány podpoří také národní parlamenty, nastává další dějství hry o budoucnost světové ekonomiky. V něm budeme sklízet plody současných rozhodnutí a hledat cesty ke stabilnějšímu fungování trhů v budoucnosti. Klíčové ovšem bude, zda se podaří realizovat politiku, která sníží hrozbu vzniku světové recese.

V této souvislosti si v Evropě zaslouží diskusi hlavně role EU, jejíž akce (či spíše neakce) do určité míry přispěly ke dramatu minulých dní a vyvolaly nespokojenost řady zemí s tím, jak si počínaly zejména velké státy.

Češi mají jasno

Po kritických (a oprávněných) poznámkách od představitelů našeho státu na adresu evropské cesty z finanční krize se nechal slyšet ministr financí Miroslav Kalousek, že nové události na poli evropské politické ekonomie (neochota respektovat fiskální pravidla velkými zeměmi) ho přesvědčují o potřebě nespěchat se zavedením eura. Stejný závěr, ač podepřen jinými argumenty, prezentoval i guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Což se v praxi rovná rozhodnutí, že termín leden 2012 téměř jistě padá.

Svévolný postup jednotlivých vlád je neefektivní a působí proti férové soutěži na trhu.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].