Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Po Kočkovi

Jiří Paroubek se rozhodl k riskantnímu kroku. Dva dny po volbách, chvíli před druhým kolem senátních voleb bude sněmovna na žádost jeho spolustraníků hlasovat o důvěře vládě Mirka Topolánka.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Jiří Paroubek se rozhodl k riskantnímu kroku. Dva dny po volbách, chvíli před druhým kolem senátních voleb bude sněmovna na žádost jeho spolustraníků hlasovat o důvěře vládě Mirka Topolánka. Samozřejmě, šéf sociálních demokratů tím může hodně získat, v případě úspěchu post budoucího premiéra. V opačném případě se hlasování stane počátkem jeho cesty k politickému dnu. Jiří Paroubek riskuje, že jedním z kamenů, který jej pod hladinu stáhne, bude střelba na večírku po vydání jeho nejnovější knihy.

Mítink ve sněmovně

Volby do krajů máme za sebou a jedno je zřejmé – nebyly referendem o této vládě. Výsledky je třeba vnímat jako jakýsi poslední vzkaz občanů před volbami do sněmovny a to je celé. Motivů, které ovlivňují rozhodování voličů, je totiž celá řada a stěží můžeme výsledky krajských voleb vykládat jako vyjádření nedůvěry či důvěry vládě. Ostatně sociální demokraté v krajských volbách 2004 získali jen 14 procent hlasů a ani je nenapadlo rozpouštět kvůli neúspěchu vlastní kabinet. V parlamentních volbách o dva roky později obdrželi dvojnásobek hlasů.

Socialisté si přesto připravili na tento týden munici a chystají se ve sněmovně hlasovat o nedůvěře koaliční vládě. Opozice na to má právo, ale zase bychom si neměli nechat věšet na nos bulíky, že jde o nějaký zodpovědný tah. Jedná se víceméně jen o předvolební kampaň před druhým kolem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].