Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z kraje

Paměť si nekoupíš

Je hezký a jeho chodbami prošly dějiny. Což o sobě paneláky v okolí říct nemohou. Přesto se na bývalý Učitelský ústav Marie Egemové šikuje zkáza. Bude-li dokonána, zchudne nejen Kladno.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Cenný lék proti zapomnění. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Cenný lék proti zapomnění. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Je hezký a jeho chodbami prošly dějiny. Což o sobě paneláky v okolí říct nemohou. Přesto se na bývalý Učitelský ústav Marie Egemové šikuje zkáza. Bude-li dokonána, zchudne nejen Kladno.

S číslem na krku

Dlouho byl účel toho kladenského domu jasný: vzdělávaly se v něm budoucí učitelky. Ale v roce 1942 to vzalo ďábelský obrat. Z ústavu pojmenovaného po místní školské reformátorce Marii Egemové se stalo shromaždiště židovských rodin z Kladenska před transportem do vyhlazovacího soukolí holocaustu. Celkem zde čekalo na svůj vlak do koncentračního tábora 1623 lidí, z nichž se zpět vrátilo pouhých 120 osob.

„Z Rakovníka jsme jeli na Kladno, tam bylo shromaždiště ve velké škole. Byli jsme tam dva nebo tři dny a pak jsme jeli do Terezína. To nás šel štrúdl po Kladně, měli jsme jak dobytek transportní číslo na krku,“ vzpomínala pro Židovské muzeum v Praze jedna z pamětnic Eliška H., která pár dnů před osudným transportem oslavila dvacáté šesté narozeniny. To je jedna z mála zachovaných zmínek o nové roli kladenského ústavu. Jinou je stížnost majitele domu Karla Neumanna, který po svém nájemníkovi městu Kladno žádal uvedení budovy do „řádného stavu“. „Po vystěhování živnostenské školy pokračovací byli v budově ve všech místnostech ubytováni Židé, jimž bylo nařízeno vynésti kamna na chodby a vyvařováno jim bylo v kotlích…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].