Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Kremlonomika

Prezident Dmitrij Medveděv sní o tom, že udělá z Moskvy globální finanční centrum, ale pokud to myslí vážně, čeká ho opravdu hodně práce.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: The Economist • Autor: Respekt
Autor fotografie: The Economist • Autor: Respekt

Prezident Dmitrij Medveděv sní o tom, že udělá z Moskvy globální finanční centrum, ale pokud to myslí vážně, čeká ho opravdu hodně práce. Ruské trhy totiž vězí hluboko v krizi. Dokonce i po posledních jednodenních zotaveních klesly dolarový index RTS a rublový index MICEX zhruba o dvě třetiny hodnoty, kolem níž se pohybovaly v polovině května (viz graf). Tyto propady jsou větší než na jiných rozvíjejících se trzích a tvrzení Kremlu, že Rusko je bezpečnou oázou, kam globální finanční chaos nedosáhne, po nich dostalo citelnou trhlinu.

Ještě před finanční krizí letos investorům zhoršily náladu drsně etatistická vládní rétorika, spor mezi akcionáři ropného giganta TNK-BP a válka s Gruzií. Sama krize ale nadělala škody nejvíc. Jako první z velkých společností se k problémům přiznaly firmy z oblasti stavebnictví, maloobchodu a realit. Když se na úvěrových trzích téměř přestalo obchodovat, levné půjčky, na něž tyto společnosti spoléhaly, zmizely v nenávratnu. Některé podniky se začaly prodávat za ceny, které by se ještě před několika měsíci zdály směšně malé.

Retailové a investiční banky, včetně banky Renaissance Capital, která byla přímo symbolem ruského hospodářského vzestupu, byly částečně nebo úplně převzaty konkurencí. Malá retailová banka Globex tento týden zažila nájezd střadatelů, kteří si chtěli vybrat úspory. Krize se dotkla i ruských oligarchů. Ten nejbohatší z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].