Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Galerie, jakou Česko nevidělo

O centru DOX se mluví už několik let a vyvolává velká očekávání. Největší soukromá galerie v České republice, která vzniká bez pomoci státu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Nejsem profík, prostě to mám jenom rád. (Leoš Válka) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Nejsem profík, prostě to mám jenom rád. (Leoš Válka) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

„Jsi normální?“ Ještě před několika týdny by řemeslníka stojícího v bývalé fabrice na obrábění kovů mohlo těžko rozhodit, že si v její chodbě někdo opře kolo o zeď. Teď je ale jeho reakce na čin autora těchto řádků oprávněná: tam, kde dříve ležely hromady špon a ze stěn opadávala omítka, všechno září novotou a na zdi je hned vidět každá šmouha. V budově v pražských Holešovicích mají všichni naspěch. Zbývá tu totiž jen pár dnů do spuštění kulturní události, jaká se u nás ještě neodehrála.

O centru DOX se mluví už několik let a vyvolává velká očekávání. Největší soukromá galerie v České republice, která vzniká bez pomoci státu. Síň, která svými rozměry může konkurovat jakékoli veřejné výstavní instituci. Centrum, které má ambice, o jakých jsme zvyklí slýchat pouze na západ od našich hranic. Jeho zakladatel a majitel Leoš Válka (1953) si v neděli konečně splnil životní sen: DOX se otevřelo pro veřejnost a radikálně tak upravilo podobu zdejší kulturní mapy.

Nadšenec z ulice

Každou minutu zvoní Leoši Válkovi telefon. Přípravy otevření centra vrcholí a všichni s ním konzultují, kam má co, jak a kdy přijít. „On myslí jen na to, aby tomu pultu nepoškodil kolečka. Já mám ale strach hlavně o tu podlahu,“ vysvětluje Válka, proč tak ostražitě sleduje mladíka, který právě odváží po čerstvě upraveném povrchu do přízemí kus…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].