Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Na obálce je obrázek muže v modré kombinéze, jak po skále, která by mohla být také popraskanou zdí starobylého pražského domu, odvážně šplhá vzhůru. Primátor Prahy Pavel Bém, jehož charizma ho už po léta vymršťuje na nejvyšší příčky popularity, je však mistrem nejen v lezení po skalách, ale i ve složité hře, v níž se politika mísí s obchodem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: MARTIN M. ŠIMEČKA - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: MARTIN M. ŠIMEČKA - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Ke kauze Kundera jsme pro toto vydání Respektu oslovili několik významných autorů (str. 15–17), komentář napsal Petr Třešňák (str. 13). Omezím se tedy jen na jednu větu: pokud nenajdeme odvahu pohledět do minulosti, tak si ji v budoucnosti zbaběle zopakujeme.

Na obálce je obrázek muže v modré kombinéze, jak po skále, která by mohla být také popraskanou zdí starobylého pražského domu, odvážně šplhá vzhůru. Primátor Prahy Pavel Bém, jehož charizma ho už po léta vymršťuje na nejvyšší příčky popularity, je však mistrem nejen v lezení po skalách, ale i ve složité hře, v níž se politika mísí s obchodem. Jak píše Jaroslav Spurný (str. 18–22), prodej Masarykova nádraží v centru Prahy je toho ukázkou.

V české politice dnes ideje nehrají příliš velkou roli, vítězí především lidé se smyslem pro kombinatoriku a riskantní hry. Matematická inteligence dlouho vítězila také na finančních trzích, ale dnes se nám její abstraktní svět hroutí před očima. Týdeník The Economist se vydal do minulosti hledat příčiny dnešní paniky na trzích, a byť to pro laika není jednoduché čtení, stojí za to tuto výpravu podniknout.

Jak známo, krize se začala šířit do světa z Ameriky, kde dnes střední třída lapá po dechu a upíná…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].