Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Co to tam spadlo?

Je fakt, že to vypadá jako komunální příhoda. V případě populárního pražského parku Stromovka, kde se kvůli stavbě silničního tunelu Blanka letos už podruhé propadla zem, však zároveň platí, že se ten problém bezprostředně týká minimálně milionu lidí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Kolikrát ještě? (Čerstvý kráter na jedné z luk pražské Stromovky.) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Kolikrát ještě? (Čerstvý kráter na jedné z luk pražské Stromovky.) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Je fakt, že to vypadá jako komunální příhoda. V případě populárního pražského parku Stromovka, kde se kvůli stavbě silničního tunelu Blanka letos už podruhé propadla zem, však zároveň platí, že se ten problém bezprostředně týká minimálně milionu lidí. Kráter se opět otevřel na místě, kde Pražané běžně relaxují. A přestože spolu s tunami hlíny naštěstí nikdo nezmizel pod zemí, není žádný důvod ke klidu.

Kdo je vlastně za obě havárie odpovědný? Jak to, že se problém s propadlou zemí navzdory slibům vrací? Kdy se to celé může zopakovat? A co díky kráterům víme o schopnosti politiků v čele největšího českého města, které si brousí zuby na pořádání olympiády, vysvětlit občanům, co se kolem nich při stavbě oné důležité silnice vlastně děje?

Šlo o život

Zatímco květnový propad země ve Stromovce nechal představitele Prahy celkem v klidu, na současnou nehodu reagoval pražský primátor Pavel Bém trestním oznámením na neznámého pachatele za obecné ohrožení. „Jsem rozezlen,“ sděluje primátor do telefonu svoji náladu. Po první havárii se prý nechal uspokojit analýzami Českého báňského úřadu, podle kterých nehodu způsobily komplikované geologické podmínky ve Stromovce. Tuneláři se zároveň zaručili, že se zem napodruhé už nepropadne. Tím také dozor magistrátu nad výstavbou tunelového komplexu, za který město zaplatí firmě Metrostav pětadvacet…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].