Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Prvních 15 minut

Chytání za rým

Pavel Abrahám (1978) vyvádí idoly teenagerů ve vytahaných kalhotách s rozkrokem těsně nad koleny ze subkulturního ghetta a vystavuje je jiskřivým konfrontacím s okolním světem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Je to film pro rapery i pro babičky. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Je to film pro rapery i pro babičky. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Kdo by od České RAPubliky, snímku uváděného jako „první celovečerní film o českém hip hopu“, čekal suchopárný vhled do tuzemské scény čím dál populárnějšího hudebního žánru, bude příjemně překvapen. Pavel Abrahám (1978) vyvádí idoly teenagerů ve vytahaných kalhotách s rozkrokem těsně nad koleny ze subkulturního ghetta a vystavuje je jiskřivým konfrontacím s okolním světem.

Vznikl snímek provokativní a zábavný jako rap sám. „Nechtěli jsme natočit film o rapu, našim záměrem bylo přeložit rap do filmové řeči,“ vysvětluje absolvent ateliéru konceptuální a intermediální tvorby na VŠUP, který si filmařské řemeslo osahával i při roční stáži na FAMU, na jejíž přednášky a semináře ale chodil neoficiálně i předtím.

Klíčovým motivem snímku, v němž jako hlavní představitelé vystupují Orion z PSH a James Cole a Hugo Toxxx ze SuperCrooo, je podle režiséra jazyk kontroverzních textů. Se spoluscenáristou Tomášem Bojarem je důkladně naposlouchávali a rozebírali a na základě toho vymýšleli živelné filmové situace. „Zkrátka jsme se kluky snažili v dobrém chytit za slovo, respektive za rým,“ vysvětluje Abrahám.

A tak jsou diváci například svědky verbálního i hudebního souboje mezi mladými rapery a distingovanými propagátory klasické hudby z Českého tria. Před rodným domem Josefa Jungmanna v Hudlicích se zase…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].