Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Pro tohle jste se osvobozovali?

Když člověk v Londýně zjistí, že program Pomerančovníku, čili Orange Tree Theatre, v „kulturním přehledu“ Time Out jaksi vůbec není, poněkud znejistí. Najednou se zdá, že skeptickým reakcím na mezinárodní premiéru Havlova Odcházení bude muset být přiznáno něco reálného základu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Díky za korekci. - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Díky za korekci. - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Když člověk v Londýně zjistí, že program Pomerančovníku, čili Orange Tree Theatre, v „kulturním přehledu“ Time Out jaksi vůbec není, poněkud znejistí. Najednou se zdá, že skeptickým reakcím na mezinárodní premiéru Havlova Odcházení bude muset být přiznáno něco reálného základu. Loňská sláva, polní tráva, byvšího prezidenta nakonec uvádí nějaká cimrmanovská společnost Lipany? V samotném divadle však má divák možnost svižně si ujasnit, že je to celé trochu jinak.

Konečně bez ochranky

K divadlu na předměstí Richmond je to z centra Londýna pětatřicet minut: to je na metropoli skok. Kdo brblal, že Václava Havla hrají mimo centrum, ať nezapomene, že jeho Leaving se suverénně ocitlo v mediálním středu. Timesy, BBC, Guardian či Daily Telegraph o něm referovaly většími materiály před premiérou i po ní. Dramatik tak prokázal – značně ve svém stylu – přátelské podpůrné gesto divadlu Sama Walterse, které ho hrálo od roku 1977 už desetkrát.

U výstupu z metra se dívá na hodinky Havel na plakátě Leaving. Kompozici pěkně dotváří vedle vylepený Iggy Pop. „Co vás sem přivedlo,“ ptám se dámy s vzezřením Indky, která sedí vedle mě. Říká, že měla čas, a tak šla – celkem počtvrté – do divadla v domovské čtvrti. Dřív se jí tu líbilo. O autorovi jen něco zaslechla. „Ve hře je vtip o Indíře Gándhíové,“

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].