Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Nemůžeme jen apelovat na klid

Člověk nemusí být expert, aby mu bylo jasné, že krize bude dlouhá a nepůjde jen o krizi bank. Potíže se přelijí do běžné ekonomiky. Máme se bát budoucnosti?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ondřej Jonáš - Autor: ISIFA • Autor: Respekt
Fotografie: Ondřej Jonáš - Autor: ISIFA • Autor: Respekt

Svět stále s překvapením hledá důvody současné finanční krize. Nyní už nastal čas přemýšlet o tom, jak se potíže projeví v budoucnu: třeba co se bude dít s našimi penězi. Tuzemští politici a bankéři tvrdí, že české banky jsou v dobré kondici. Nikdo ale přesně neříká, co to znamená. Požádali jsme o komentář renomovaného bankéře, který sbíral zkušenosti na americké půdě.

Člověk nemusí být expert, aby mu bylo jasné, že krize bude dlouhá a nepůjde jen o krizi bank. Potíže se přelijí do běžné ekonomiky. Máme se bát budoucnosti?

Zažili jsme hodně tvrdé září. Zhroutily se finanční, realitní i úvěrové trhy. A to za stavu, kdy je extrémně vysoká cena potravin a pohonných hmot. Obavy jsou určitě namístě. Západní státy nasadily velice přísný režim, ale bude opravdu trvat dlouho, než to zabere.

Podle mne bude v budoucnu podrobována pečlivé analýze především jedna věc: dojde k posílení globálního systému, nebo k jeho potrhání? Budou vlády spolupracovat, nebo bude každý kopat za sebe? Jestli se každý rozhodne chránit jen své teritorium, může to dopadnout velice špatně.

Zkuste být konkrétní.

Třeba svět už řadu let připravuje tzv. basilejská kritéria pro sjednocení dozoru nad bankami. A přesto došlo k situaci, kdy každý jedná na vlastní pěst. Evropa, Spojené státy i Asie se ale budou muset dohodnout, jakým způsobem regulovat finance a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].