Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Žádnou škodolibost, prosím

Po černém pondělí 15. září následovalo 29. září další černé pondělí a americký kapitalismus před našima očima mění svou tvář. Jako po výbuchu sopky Krakatoa nikdo neví, jak bude opravdu vypadat, až erupce opadnou.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Timothy G. Ash - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Timothy G. Ash - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Timothy G. Ash

(1955) je britský politolog a historik. Je profesorem evropských studií na Oxfordské univerzitě a badatelem Hooverova institutu na Stanfordově univerzitě. V posledním desetiletí se zabývá zejména transformací Evropy a Evropské unie. V českém překladu vyšly jeho knihy Rok zázraků, Spis, Dějiny přítomnosti a Svobodný svět: Amerika, Evropa a budoucnost Západu.

Po černém pondělí 15. září následovalo 29. září další černé pondělí a americký kapitalismus před našima očima mění svou tvář. Jako po výbuchu sopky Krakatoa nikdo neví, jak bude opravdu vypadat, až erupce opadnou.

„Demokratický kapitalismus je nejlepší systém, jaký byl kdy stvořen,“ informoval v televizním vystoupení spoluobčany americký prezident George Bush, když naléhal na Kongres, aby podpořil návrh na použití 700 miliard dolarů pro záchranu „celé naší ekonomiky“. Jenže minulé pondělí kongresmani hlasovali proti tomuto návrhu, čímž způsobili, že z burzy na Wall Street za jeden den zmizelo 1,2 bilionu dolarů. Demokracie se dostala do kolize s kapitalismem. Abychom byli přesní: naléhavý nárok současné verze americké demokracie se srazil se současnou verzí amerického kapitalismu.

Ježíš na Main Street

Podstatné je, že to byli právě republikáni, kdo odmítl vyslyšet apely svého prezidenta. Pro některé z nich to byla…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].