Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Porazit Tálibán

Zatímco ještě před čtyřmi lety se zdálo, že afghánská povstalecká hnutí jsou v koncích, dnes situace nabírá znepokojivých rozměrů.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Někde tady ten papírek musí být. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Někde tady ten papírek musí být. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Ještě před létem nikoho nenapadlo, že by se afghánští povstalci vzmohli na organizovaný vojenský útok. O to větší bylo překvapení osazenstva posádky na základně Peč na východě Afghánistánu, jednoho ze zhruba čtyř desítek opěrných bodů, díky nimž si mezinárodní jednotky udržují přítomnost na venkově. O půl páté ráno jednoho červencového dne na ně zaútočilo kolem dvou set povstalců. Podařilo se jim prolomit vnější opevnění a neměli daleko k tomu, aby celý objekt dobyli. Američtí vojáci odrazili útok až po čtyřhodinovém boji, za cenu devíti padlých a devatenácti zraněných.

Dalším černým dnem pro spojence byl 21. srpen: na americkou základnu Grand Salemo na východě země zaútočilo kolem třiceti bojovníků, mezi nimi šest sebevražedných atentátníků, posádka se však ubránila. Nedaleko Kábulu pak padl do léčky konvoj francouzské armády – zahynulo deset vojáků. V září pak začali bojovníci Tálibánu útočit i v bezprostředním okolí hlavního města Kábul, kde byl dosud poměrně klid. A konečně stále většímu množství přímých útoků čelí i Češi, naposledy minulý týden, kdy sedm českých vojáků vyvázlo se zraněním.

Zatímco ještě před čtyřmi lety se zdálo, že afghánská povstalecká hnutí jsou v koncích, dnes situace nabírá znepokojivých rozměrů. Od začátku roku padlo přes dvě stě zahraničních vojáků, což je nejvíce od roku 2001, kdy se spojenci začali angažovat v Afghánistánu. Velitelství spojeneckých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].