Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Populisté jsou sexy

Neděle odpoledne. Soukromá povolební party ve Vídni-Mariahilfe. Nálada je dobrá, až téměř uvolněná. Žertuje se o tom, kam se schoval rakouský premiér Gusenbauer, o amerických bankéřích, kteří mohou zešílet z krize – než začínají přicházet také první výsledky voleb.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Franzobel - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Franzobel - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Franzobel (vlastním jménem Franz Stefan Griebl)

se narodil v roce 1967 v Rakousku. Žije ve Vídni. Vzděláním výtvarník se stal významným rakouským spisovatelem, mimo jiné získal cenu Ingeborg Bachmannové. Vyšly mu romány Luna Park, Mundial, Shooting Star nebo nejnověji Liebesgeschichte (Příběh lásky).

Neděle odpoledne. Soukromá povolební party ve Vídni-Mariahilfe. Nálada je dobrá, až téměř uvolněná. Žertuje se o tom, kam se schoval rakouský premiér Gusenbauer, o amerických bankéřích, kteří mohou zešílet z krize – než začínají přicházet také první výsledky voleb.

Všichni tušili, že zvítězí Heinz-Christian Strache ze Svobodné strany Rakouska, ikona těch, kdo přišli zkrátka a Rakousko chtějí vyhradit jen pro Rakušany. Ale že z pravicového švestkově-pomerančového tábora bude téměř nejsilnější frakce v parlamentu, to pak přece jen všechny nepříjemně zaskočí. Všichni jsou smutní, zuřiví, mlčenliví.

Takže suverén vypálil velkým stranám rybník. Anebo je teď z každého třetího Rakušana vrčící nepřítel cizinců, který opovrhuje Evropskou unií? Nepřišel opět jednou čas, aby osvícený člověk začal balit kufry? Jenže kam odjet? Do Itálie? Do Polska? Anebo nadešel čas udělat to, co jeden herec v prvním šoku galantně zformuloval jako „hodit šavli“?

Pravicový fenomén není jen rakouský, je to jako mořská nemoc, která…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].