Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Geniálně jednoduché

Na práci s materiálem „z druhé ruky“ založil celý byznys: obchoduje s použitými papírovými kartony. Kromě slušné obživy se letos dočkal i titulu Byznys Rebel, jímž jsou oceňovány firmy, které „originálním způsobem boří zažitá pravidla“.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ještě sklad a pak už jen předat firmu dětem. - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Ještě sklad a pak už jen předat firmu dětem. - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Setkání s Dušanem Tripalem každého rychle dovede k jistotě, že má tu čest s někým, kdo opravdu umí šetřit. Návštěvník jeho malé provozovny, zřízené ve zdech bývalého teletníku na kraji Třeštic uprostřed Českomoravské vrchoviny, je na každém kroku konfrontován s tím, co všechno se majiteli podařilo sehnat z druhé ruky.

Krovy jsou z bývalého skladu, zdi ze zbořené věznice ve Světlé nad Sázavou, posuvné dveře vyrobili ze starého kartonu a podlaha je z vadných gumových podložek. „Vše podle mé zásady: botky obnošené, ale čisté,“ vysvětluje pětačtyřicátník s vizáží venkovského učitele svoje podnikatelské heslo.

Na práci s materiálem „z druhé ruky“ založil celý byznys: obchoduje s použitými papírovými kartony. Kromě slušné obživy se letos dočkal i titulu Byznys Rebel, jímž jsou oceňovány firmy, které „originálním způsobem boří zažitá pravidla“. Dostal pochvalu za šetrnou recyklaci. Navíc se mu daří být v průměru o pětinu levnější než konkurence.

Ani jsem ho neviděl

Funguje to jednoduše. Zbytky papírových krabic se spoustě tuzemských firem kupí ve skladech po tunách. A to, co jiní vyhazují nebo posílají do sběru, Dušan Tripal vykupuje a rozřezává na různě vysoké obdélníky. Ty se pak dají prodat nejrůznějším podnikům, které je používají jako „peřinu“ při transportu svých výrobků.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].