Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Vepříci našich rybníků

Nejoblíbenější rybou v Česku je podle všeho filé, což je ministru zemědělství nemilé. To není, ale mohl by být, slogan k nové vládní reklamní kampani (www.rybadomaci.cz), která má Čechy přesvědčit, aby jedli více sladkovodních ryb.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Nová kapří sympatie. - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Nová kapří sympatie. - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Nejoblíbenější rybou v Česku je podle všeho filé, což je ministru zemědělství nemilé. To není, ale mohl by být, slogan k nové vládní reklamní kampani (www.rybadomaci.cz), která má Čechy přesvědčit, aby jedli více sladkovodních ryb. Už tento týden vyplují na televizní obrazovky kapříci, aby nás v reklamních spotech přesvědčili, že jsou chutní, zdraví a výživní.

V tom mají vcelku pravdu, i když mají méně minerálů i zdravých mastných kyselin než jejich konkurenti z moří. Ovšem nejde úplně jen o zdraví. Rybolov a chov ryb je činnost devastující přírodu na tisíc způsobů, moře vymírají, protože se z nich vyloví vše, co se hýbe, a rybí farmy jsou továrny na znečištění vody. Takže je třeba se šupináče také ještě zeptat, jak se na přírodě podepisuje on. Zde může odpovědět docela sebevědomě. Chová se totiž ohleduplněji než většina ryb z moří. Jíst ho je rozhodně lepší než dát si lososa, vykrmeného třeba rybími zbytky v klecových velkochovech. A je to daleko lepší než si koupit zmíněné filé, například z tresky nebo jiné ryby, která je díky rybolovu na vymření.

A jak je na tom tedy kapr? Češi ho spotřebují něco mezi kilogramem a kilogramem a půl ročně, ministerstvo zemědělství má za cíl asi dva kilogramy. Znamenalo by to zvýšit produkci ryb asi o dva až tři tisíce tun ročně, ze současných dvaceti tisíc. Už teď je ale slyšet hlasy, že kapři jsou vlastně takoví vepři našich rybníků a že kvůli nim jsou nádrže přehnojené a plné tlejících zbytků krmení. A že z rybníků vypudí vše krajinotvorné a dekorativní, jako jsou ptáci, vážky a rákosí.

Rybníkáři a ochranáři se kupodivu shodnou, že zvýšení produkce není zase takový problém. „Pro české rybníky by to nebyla žádná velká zátěž,“ myslí si Ivo Přikryl, který vede síť poradenských středisek pro vodu v krajině(www.mokrady.cz). Zvýšit produkci by šlo dokonce, i když budou rybníkáři hospodařit přírodě blízkým způsobem, bez velkého hnojení a dokrmování; to je stav, ke kterému snad místní rybníkářství směřuje.

Což znamená, že se do kapra můžeme zakousnout s novou sympatií. A zvolat směrem k moři, třeba i s ministrem zemědělství: „Nechte si své filé a vyhynulých druhů defilé.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 40/2008 pod titulkem Vepříci našich rybníků