Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Topolánek versus garda

Fakt, že ministerský předseda vytáhl do boje za „očistu strany“ s takovou naléhavostí a tak krátce před důležitými krajskými volbami, dává podle komentářů tušit, že nejde o slabé nervy jednoho politika, ale o odraz hlubokých dlouhodobých problémů v nejsilnějším vládním uskupení.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Šest let tiše na kordy. (Topolánek a Bém) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Šest let tiše na kordy. (Topolánek a Bém) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Bylo to opravdové řádění: skoro každou chvíli v uplynulých čtrnácti dnech ukázal šéf ODS nějakou celebritu své strany veřejně v nedbalkách anebo jí dal rovnou před očima všech výprask. Začalo to prezidentem Klausem, jehož éra opoziční smlouvy byla podle Topolánka temnou svatbou politiky s organizovaným zločinem. A skončilo to pražským primátorem Bémem, označeným za nepřítele, se kterým Topolánek už léta vede souboj „o charakter ODS“.

Fakt, že ministerský předseda vytáhl do boje za „očistu strany“ s takovou naléhavostí a tak krátce před důležitými krajskými volbami, dává podle komentářů tušit, že nejde o slabé nervy jednoho politika, ale o odraz hlubokých dlouhodobých problémů v nejsilnějším vládním uskupení. I mimo ODS se samozřejmě objevily otázky, co Topolánek svým otevřením front sleduje a jakou odezvu to ve straně vyvolalo. Možný kolaps či naopak nová energie občanských demokratů totiž neovlivní jenom pár politických kariér, ale zamíchá kartami v celém společenském životě země.

Vylákat ho ven

„Byla to doba opoziční smlouvy, kdy se zrodilo to spojenectví zločinu a politiky. Tehdy se začaly zneužívat, tvořit nebo ničit materiály pro ekonomické a politické účely. A ten stav trvá dodnes,“ odhalil Topolánek před dvěma týdny zdroj současných skandálů a „politické špíny“ v ODS –…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].