Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Rozpadne se ODS?

Když občanské demokraty řídil Václav Klaus, zněla tato strana jedním hlasem, a vysloužila si tak kritiku. Někdejší předseda Unie svobody Petr Mareš ji v roce 2003 nazval Svědci Václavovi. Dnes jsou občanští demokraté kritizováni za nejednotnost a mluví se o rozpadu strany. Hrozí to?

Když občanské demokraty řídil Václav Klaus, zněla tato strana jedním hlasem, a vysloužila si tak kritiku. Někdejší předseda Unie svobody Petr Mareš ji v roce 2003 nazval Svědci Václavovi. Dnes jsou občanští demokraté kritizováni za nejednotnost a mluví se o rozpadu strany. Hrozí to?

Nepříjemné čekání

Občanští demokraté nezažívají nic tak mimořádného, jak by se mohlo zdát. Spíše naopak, po letech se vracejí do reality, která je pestrá a komplikovaná. Po rozkolu v roce 1997 se do ODS nehlásili lidé kvůli pravicovým idejím, ale na obranu Václava Klause. A také proto, že se otevřela cesta na politický vrchol. Jan Ruml,Josef Zieleniec,Ivan Pilip,Hana Marvanová atd., ti všichni odchodem otevřeli dveře k moci Ivanu Langrovi,Vlastimilu Tlustému,Petru Nečasovi a dalším. Tento zvláštní a příliš rychlý nástup k vlivu předznamenal problémy ODS.

Jestli nehrozí rozpad, tak rozhodně jsou občanští demokraté blízko ostudě.Když se Václav Klaus odhodlal opustit vedení strany a zamířil na Hrad, doufala většina této nové garnitury, že jej nahradí. Najednou se téměř desítka lidí cítila na to být předsedou. Vyhrát ale mohl jen jeden a nečekaně se tak stal muž ze zadních řad Mirek Topolánek. To ještě mnozí skousli, protože se zdálo, že je to jen dočasné. Vždyť ten prostořeký…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].