Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Rozhovor s Jiřím Havlem – stínovým ministrem školství

Jak byste jako stínový ministr školství řešit otázky propojení soukromých firem a veřejné vysoké školy?

Jak byste jako stínový ministr školství řešit otázky propojení soukromých firem a veřejné vysoké školy?

studenti FŽP ČZU Praha ([email protected])

Pokud jde o mechanismus spolupráce s praxí, univerzální model není. Některé obory včetně toho mého (ekonomie) podporují zapojení učitelů v soukromých firmách či veřejné činnosti. Je snahou moderního světa, aby kolem škol a vědeckých pracovišť vznikaly progresivní soukromé firmy. Na druhé straně škola musí nastavit pravidla tak, aby tyto firmy byly přínosem a neparazitovaly. Když jsem působil v orgánech velkých finančních a průmyslových společností, škola mne vždy plně podporovala, a považovala to za nejlepší učitelskou praxi. Podobně je to se zapojením studentů. Je lepší, když se věnují konkrétnímu projektu než prázdnému laboratornímu úkolu.

Stále si stojíte za svým návrhem bezplatného povinného jednoho roku předškolní výchovy?

Václav Hudec

Stojím za návrhem bezplatného a povinného roku předškolní výchovy. Podle všech pramenů je to nejefektivnější investice do školství. Všechny děti přijdou do školy připraveny. Právě na začátku vzniká handicap, který není dále odstranitelný… Mateřská škola má jiný typ pedagogiky než základní.

Chybí učebnice naší nedávné historie - máte plán jak to napravit?

J. Tejnor

Myslím, že v učebnicích stále chybí komplexní pohled na tuto dobu. je to asi proto, že mnoho věcí zůstává stále živých. Skutečností je, že v New Yorku dnes ví třeba o tom, co je Terezín, větší procento mladé populace než u nás. Američané se holocaustu věnují. Podobně bychom měli objektivně vysvětlovat, proč byla v třicátých či čtyřicátých letech světová inteligence tolik naivně levicová, a nakolik se zklamala ve stalinistickém pekle. Nesmíme zamlčovat ani to záporné ale ani to pozitivní.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 40/2008 pod titulkem Rozhovor s Jiřím Havlem – stínovým ministrem školství